Korábbi robotok

Korábbi robotok – Mogi Robi

Mogi Robi

Ismerd meg MogiRobit!

MogiRobi volt az első robot, amit az etorobotikai kutatásokhoz terveztek a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem MOGI tanszékén. Ő nagyon különbözött tőlem, leginkább egy leegyszerűsített kutyára hajazott, mozgatható fejjel, fülekkel, farokkal, és lekerekített, lapos háromszögre hasonlító testformával. Ő is kereken gurult mint én, ráadásul úgynevezett “holonomikus” hajtásrendszer mozgatta, ami segítségével úgy tudott mozogni, mint az állatok: meg tudott fordulni vagy oldalazni úgy is, hogy nem fordult egész testével az új irányba, mint egy autó tenné.

MogiRobi sokat segített az Etológia Tanszéken a legelső kutatásokban, például annak megértésében, hogyan próbálnak egyszerű feladatokat megtanítani az emberek a robotnak, vagy milyen viselkedés alapján gondolják az emberek, hogy a robot rossz fát tett a tűzre, amíg nem voltak mellette.

MogiRobi jelenleg szabadságát élvezi a Miskolci Egyetem Általános Informatikai Intézeti Tanszékén, ahol később az oktatásban és további kutatásokban fog segíteni.